Tampondruk: Wat is het en hoe werkt het?

Tampondruk

Wat is de Tampondruk? 

De tampondruk is een van de meest gebruikte druktechnieken. Met de tampondruk kun je namelijk vrijwel iedere ondergrond én iedere vorm bedrukken: hol of bol! De enige restrictie is het aantal drukkleuren. De tampondruk is namelijk alleen geschikt voor ontwerpen van maximaal vier drukkleuren zonder gebruik van kleurverloop of schaduwen. Ook bij Maxilia gebruiken we deze druktechniek regelmatig voor het bedrukken van relatiegeschenken. Maar hoe werkt het precies en in welke gevallen is het slim om te kiezen voor de tampondruk? In deze blog leggen we het aan je uit!  

 

Hoe werkt de tampondruk? 

Bij de tampondruk wordt de inkt op een soort flexibele stempel aangebracht die ook wel bekend staat als de tampon. Vervolgens wordt deze tampon op je relatiegeschenk gedrukt, zodat je ontwerp zichtbaar wordt. Heb je een ontwerp met meerdere kleuren? Dan wordt deze per kleur, laag voor laag aangebracht. Bij vier kleuren, betekent dit dat jouw relatiegeschenk vier keer bedrukt moet worden om tot een perfect resultaat te komen. Een arbeidsintensief proces dat heel zorgvuldig uitgevoerd moet worden om vlekken te voorkomen. Hierdoor is de prijs dan ook afhankelijk van het aantal gekozen drukkleuren. Hoe minder kleuren, hoe goedkoper! 

 

 

Waarom kiezen voor de tampondruk? 

De tampondruk is een relatief goedkope en kwalitatieve optie als je een klein aantal relatiegeschenken wilt bedrukken met jouw logo in maximaal vier PMS kleuren. Maar voor een optimale prijs-kwaliteit verhouding raden we aan om te kiezen voor een opdruk in één of twee kleuren. Daarnaast is de tampondruk ook heel veelzijdig. Doordat de stempel flexibel is kun je er namelijk ook bolle en holle oppervlakken mee bedrukken.  

 

5 voordelen van de tampondruk: 

 1. Perfecte keuze bij kleine aantallen 

 2. Optimale prijs-kwaliteit verhouding bij 1 of 2 drukkleuren 

 3. Ideaal voor kleine drukoppervlakken (zoals bij pennen of pepermuntblikjes)

 4. Geschikt voor vrijwel iedere (gladde) ondergrond, ongeacht de vorm

 5. Vrijwel iedere Pantone kleur is mogelijk! 

 

Voor welke producten is de tampondruk geschikt? 

De tampondruk is geschikt voor artikelen met een relatief klein drukoppervlak en een afwijkende vorm, zoals flesopeners, kleine gereedschappen of waterflessen. Ondanks het kleine drukoppervlak kun je deze producten tot in detail haarscherp bedrukken. Wil je teksten laten bedrukken via de tampondruk? Zorg dan voor een minimale lijndikte van 0,08mm en een teksthoogte van 0,8 mm voor een goede leesbaarheid. Voor grotere relatiegeschenken zoals katoenen tassen of T-shirts raden wij de zeefdruk of transferdruk aan.

 

Bekijk hier al onze verschillende druktechnieken!

Transferdruk
Interessant? Deel dit artikel:
Terug naar blog overzicht
Gratis verzending, waar en wanneer het jou uitkomt!
Amsterdam, Parijs of de beursvloer: wij regelen het. Wij tonen het aantal werkdagen levertijd en een concrete leverdatum. Deadline? Een spoedlevering kunnen we vaak nóg een dag eerder leveren.
Gratis logoservice? Natuurlijk!
Gaat er geen belletje rinkelen bij ‘vector-logo’? Geen punt! Ook dat regelen wij. Ben je benieuwd hoe jouw reclame eruit ziet op een product? Vraag dan een digitaal drukvoorbeeld aan.
Luisteren is bij ons vanzelfsprekend.
Wij zijn wél een en al oor. Voor iedere klant. Of je nu vragen hebt over druktechnieken of een aantrekkelijke deal. Bel gerust. Wij helpen jou reclame maken.
TrustedShops Trustmark