Druktechnieken

De beste druktechnieken voor ieder project

Jouw logo haarscherp afbeelden op een relatiegeschenk? Bij Maxilia gebruiken we hier acht verschillende druktechnieken voor. Waarom niet één druktechniek? Omdat geen enkel relatiegeschenk én drukoppervlak hetzelfde is: groot, klein, bol, hol, glad, gestructureerd en ga zo maar door. Daarom leggen we je in deze blog uit welke druktechnieken er zijn en voor welke producten ze regelmatig gebruikt worden. Hierbij zoomen we steeds in op 3 verschillende kenmerken: het drukoppervlak, het aantal drukkleuren en de prijs-kwaliteitverhouding bij kleine of grote aantallen. Want met meer dan 15 jaar ervaring weten wij welke druktechnieken zorgen voor het beste resultaat!

 

 

8 verschillende (veelvoorkomende) druktechnieken

 

1. Tampondruk

2. Sublimatiedruk

3. Keramische transfer

4. Transferdruk

5. Zeefdruk

6. Digitale print

7. Lasergraveren

8. Doming

 

druktechniek tampondruk

1. Tampondruk

 

De tampondruk is geschikt voor artikelen met een relatief klein oppervlak en een effen (gladde?) ondergrond. Doordat de stempel (ook wel tampon genoemd) gemaakt is van flexibel rubber, is deze druktechniek perfect voor producten met een bolling, zoals pennen, aanstekers en waterflessen. Heb je een ontwerp met meerdere kleuren? Dan wordt deze per kleur (maximaal vier kleuren), laag voor laag aangebracht. Hierdoor is de tampondruk relatief arbeidsintensief en vooral geschikt voor het bedrukken van kleine oplages.

 

- Kleine, vlakke of bolle drukoppervlakken

- Maximaal 4 drukkleuren

- Kleine aantallen

 

 

 

druktechniek sublimatie

 

2. Sublimatiedruk

 

Deze druktechniek kun je vergelijken met de plakplaatjes van vroeger: de inkt wordt namelijk op een soort vloeipapier (sublimatiepapier) aangebracht en op het product geperst. Door de kracht en de hitte die hierbij gebruikt wordt, blijft een haarscherpe print achter als het papier verwijderd wordt. Arbeidsintensief, maar perfect voor flexibele oppervlakken zoals bijvoorbeeld paraplu's.

 

- Middelgrote, flexibele drukoppervlakken

- Full colour prints (CMYK)

- Kleine aantallen

 

 

 

druktechniek keramische transfer

 

3. Keramische transfer

 

Deze druktechniek is vaatwasbestendig (tot wel 300 keer!) en wordt daarom veel gebruikt bij het bedrukken van mokken en ander aardewerk. Bij de keramische transfer wordt de inkt namelijk via speciaal papier (een transfervel) overgebracht op het product waarna deze de oven in gaat en de inkt er als het ware ingebakken wordt.

 

- Keramisch drukoppervlak

- Full colour prints

- Kleine én grote aantallen

 

 

 

druktechniek transferdruk

 

4. Transferdruk

 

De transferdruk wordt vaak gebruikt om producten van flexibel materiaal zoals textiel te bedrukken. Denk aan katoenen tassen, t-shirts en meer. Hoe dit precies in zijn werk gaat? De inkt wordt via een transfervel met hitte op het product geperst. De inkt wordt dus niet opgenomen door de stof, maar ligt er als het ware op. Hierdoor is de opdruk altijd helder zichtbaar op de achtergrond!

 

- Grote, flexibele drukoppervlakken

- Gedetailleerde full colour prints

- Kleine én grote aantallen

 

 

 

druktechniek zeefdrukken

 

5. Zeefdruk

 

Ook de zeefdruk wordt vaak gebruikt bij het bedrukken van flexibele materialen zoals textiel. De naam zegt het al een beetje: bij deze druktechniek wordt een zeefraam belicht om de inkt over te brengen op het materiaal. Dit proces wordt per kleur herhaald totdat de opdruk er precies zo uitziet als jij het wilt!

 

- Middelgrote, flexibele drukoppervlakken

- Maximaal 4 drukkleuren

- Vooral geschikt voor grote aantallen

 

 

 

druktechniek doming

 

6. Digitale print

 

Bij de digitale print zijn de bedrukkingsmogelijkheden eindeloos; de inkt wordt namelijk direct op het product aangebracht. Daarnaast is het een snelle en goedkope manier om haarscherpe bedrukkingen te realiseren. Alles wordt namelijk digitaal geprint en de opstartkosten zijn laag. Perfect voor spoedklussen en kleine oplages!

 

- Kleine tot grote drukoppervlakken

- Full colour prints (CMYK)

- Zeer geschikt voor kleine aantallen

 

 

 

druktechniek lasergraveren

 

7. Lasergraveren

 

De naam zegt het al: bij deze druktechniek wordt jouw logo of ontwerp met een laserstraal aangebracht op de ondergrond. En doordat er een naald gebruikt wordt, komt hierbij de kleur van de ondergrond tevoorschijn. Vrijwel alle ondergronden van metaal, glas, hout en andere natuurlijke materialen zijn geschikt voor deze druktechniek en zorgen voor een extra luxe uitstraling!

 

- Verschillende soorten drukoppervlak

- Kleur afhankelijk van ondergrond

- Kleine én grote aantallen

- Slijtvast en meest duurzaam

 

 

 

druktechniek doming

 

8. Doming

 
Bij doming wordt een bedrukte sticker of bijvoorbeeld een sleutelhanger, voorzien van een transparant harslaagje, waardoor er een luxe 3D-effect ontstaat. De print wordt hierdoor namelijk iets uitvergroot én beschermd: zo blijft jouw logo nog lange tijd haarscherp zichtbaar!

 

- Klein drukoppervlak

- Kleur afhankelijk van sticker

- Kleine én grote aantallen

 

 

 

Interessant? Deel dit artikel:
Terug naar blog overzicht
Gratis verzending, waar en wanneer het jou uitkomt!
Amsterdam, Parijs of de beursvloer: wij regelen het. Wij tonen het aantal werkdagen levertijd en een concrete leverdatum. Deadline? Een spoedlevering kunnen we vaak nóg een dag eerder leveren.
Gratis logoservice? Natuurlijk!
Gaat er geen belletje rinkelen bij ‘vector-logo’? Geen punt! Ook dat regelen wij. Ben je benieuwd hoe jouw reclame eruit ziet op een product? Vraag dan een digitaal drukvoorbeeld aan.
Luisteren is bij ons vanzelfsprekend.
Wij zijn wél een en al oor. Voor iedere klant. Of je nu vragen hebt over druktechnieken of een aantrekkelijke deal. Bel gerust. Wij helpen jou reclame maken.
TrustedShops Trustmark