Relatiegeschenken als marketingtool

Zet relatiegeschenken in als marketingtool

 

Ben je op zoek naar een voordelige en efficiënte manier om jouw concurrentiepositie te versterken? Zet dan relatiegeschenken in als marketingtool. Hierbij raden we aan om voor functionele relatiegeschenken te kiezen. Waarom? Hoe praktischer het geschenk, hoe vaker het gebruikt kan worden. Zorg er daarnaast ook voor dat je jouw relatiegeschenk personaliseert met een logo en je contactgegevens. Want hoe vaker jouw klanten jouw bedrijfsnaam voorbij zien komen, hoe sneller ze jouw bedrijf weten te vinden!

 

Wat is het doel van een relatiegeschenken?   

Het doel van een relatiegeschenk is vrijwel altijd commercieel. Zo kun je relatiegeschenken inzetten om je naamsbekendheid te vergroten, klanten aan je te binden of klanten te verleiden om een nieuwe aankoop te doen. Een ander doel van een relatiegeschenk kan zijn om een inactieve klant te heractiveren. Wat we hier precies mee bedoelen? Soms heb je klanten in je bestand die al een jaar of langer geen aankoop gedaan hebben. Toch was er een bepaald moment in het verleden dat zij besloten om voor jouw bedrijf te kiezen. Door deze klanten een relatiegeschenk en een flyer met een persoonlijke boodschap of bijvoorbeeld een kortingscode te sturen, kun je ze aansporen om opnieuw een aankoop te doen. 

 

Wat mag je als relatiegeschenk geven?  

 

Je mag zelf bepalen wat je geeft als relatiegeschenk. Toch zijn er relatiegeschenken die beter presteren dan anderen. Bedank je jouw trouwe klanten bijvoorbeeld jaarlijks met luxe gadgets of gegraveerde wijnglazen? Dan voelen zij zich extra gewaardeerd. Het gevolg? Je krijgt als bedrijf sneller de ‘gunfactor’ waardoor klanten je ook eerder zullen aanbevelen bij hun relaties. Zo groeit je netwerk ongemerkt zonder grote investeringen te doen. Daarnaast zullen klanten minder snel geneigd zijn om naar de concurrent te gaan.

 

Benieuwd waar relatiegeschenken voor de belastingdienst aan moeten voldoen? Meer informatie over dit thema vind je in onze blog: ‘Wat zijn relatiegeschenken?’

 

 

Wat zijn de meest effectieve relatiegeschenken?

Je MAG dus alles geven als relatiegeschenk, maar wat zou je moeten geven voor een optimaal resultaat? De meest effectieve relatiegeschenken zijn vaak ook de meest functionele geschenken. Kies daarom altijd voor een product dat het hele jaar door zijn functie vervult én duurzaam is. Hoe vaker jouw klant of bezoeker het relatiegeschenk kan gebruiken, hoe beter.  

 

Onze top 5 relatiegeschenken: 

1. Pennen 

2. Katoenen tassen

3. Waterflessen

4. Sleutelhangers

5. Polsbandjes 

 

Waar moet een relatiegeschenk aan voldoen?  

Wil je de btw van jouw relatiegeschenk kunnen aftrekken? Dan mag je deze uitsluitend geven aan bestaande klanten en leveranciers. Daarnaast moet je rekening houden met een maximumbedrag van €227 per relatie per jaar. Nieuwsgierig naar alle ins en outs? Neem dan een kijkje bij onze blog ‘Is btw aftrekbaar bij relatiegeschenken?’  

 

Waar boek je relatiegeschenken op? 

Het boeken van relatiegeschenken lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Relatiegeschenken zijn niet 100% zakelijk. Daarom registreer je relatiegeschenken in de boekhouding als gemengde kosten. Deze kosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het niet-zakelijk deel wordt standaard gewaardeerd op 20% en aan het einde van het jaar bij de winst opgeteld. Bij BV's is dit 26,5%. Je kunt er ook voor kiezen om een vast bedrag van €4800 af te trekken. Heb je een BV en zijn je gemengde kosten erg hoog (> € 24.000)? Dan mag je er ook voor kiezen om 0,4% van de totale loonsom af te trekken. Meer hierover lees je in onze blog ‘Hoe registreer je relatiegeschenk in boekhouding?’ 

 

 

 

Interessant? Deel dit artikel:
Terug naar blog overzicht
Gratis verzending, waar en wanneer het jou uitkomt!
Amsterdam, Parijs of de beursvloer: wij regelen het. Wij tonen het aantal werkdagen levertijd en een concrete leverdatum. Deadline? Een spoedlevering kunnen we vaak nóg een dag eerder leveren.
Gratis logoservice? Natuurlijk!
Gaat er geen belletje rinkelen bij ‘vector-logo’? Geen punt! Ook dat regelen wij. Ben je benieuwd hoe jouw reclame eruit ziet op een product? Vraag dan een digitaal drukvoorbeeld aan.
Luisteren is bij ons vanzelfsprekend.
Wij zijn wél een en al oor. Voor iedere klant. Of je nu vragen hebt over druktechnieken of een aantrekkelijke deal. Bel gerust. Wij helpen jou reclame maken.
TrustedShops Trustmark