Wat wordt verstaan onder respresentatiekosten?

Wat is het verschil?
Het grote verschil tussen relatiegeschenken vs representatiekosten zit vooral in de doelgroep. Zo mag je relatiegeschenken enkel aan bestaande klanten en leveranciers geven. Terwijl representatiekosten ook gemaakt kunnen worden om nieuwe klanten of leveranciers te werven of aan te trekken. Daarnaast zijn ook niet alle relatiegeschenken en representatiekosten in dezelfde mate aftrekbaar. Voor reis- en verblijfskosten geldt namelijk een maximum van €1500 per jaar.
Wil je weten in hoeverre relatiegeschenken aftrekbaar zijn? In onze blog ‘Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?’ lees je er meer over.
Wat valt onder representatiekosten?
Zoals de naam al doet vermoeden, maak je deze kosten om jouw bedrijf te representeren, op welke manier dan ook. Er is helaas geen beschikbare lijst waarin je precies kunt zien wat verstaan wordt onder representatiekosten. De kosten die je op deze post kunt boeken zijn dan ook zeer uiteenlopend. Van interne borrels en jubileumvieringen tot zakelijke etentjes en relatiegeschenken. Hierbij horen uiteraard ook toegangsbewijzen, reis- en verblijfskosten, opleidingskosten en bedrijfskleding.
Doordat het niet duidelijk is wat precies valt onder representatiekosten, is vooral de motivatie belangrijk voor de belastingdienst. Met andere woorden: waarom moest je bepaalde kosten maken om je bedrijf juist op deze manier te representeren? Twijfel je na het beantwoorden van deze vraag toch nog? Neem dan altijd contact op met jouw boekhouder of accountant voor professioneel advies.
Relatiegeschenken en representatiekosten: de overeenkomsten
Zoals je net hebt gezien zijn relatiegeschenken onderdeel van de representatiekosten. Beiden kunnen gedeeltelijk afgetrokken worden van het belastbaar inkomen. Waarom gedeeltelijk? Relatiegeschenken en representatiekosten zijn niet 100% zakelijk omdat er geen tegenprestatie tegenover staat. Representatiekosten maak je namelijk om jouw bedrijf optimaal te representeren. Vaak gaat het hierbij vooral om het leggen van nieuwe contacten, het uitbreiden of delen van kennis en het onderhouden van bestaande zakelijke relaties.
Meer hierover lees je in onze blog ‘Relatiegeschenken als marketingtool’.
