FAQ over bedrukken
Heeft iemand een vraag over bedrukken?
Wat zijn PMS-kleuren?
PMS staat voor Pantone Matching System en houdt in dat alle kleuren van de regenboog aangeduid zijn met cijfers. Om te zorgen dat elke drukkerij ter wereld in dezelfde kleur drukt, hebben ze samen codes afgesproken. Een PMS-waarde is overal precies dezelfde kleur. Daarin onderscheiden we Uncoated en Coated. Mat papier en glanzend papier. Wij gebruiken de coated-versie voor bedrukkingen.

Is PMS en CMYK hetzelfde?
Nee, PMS gebruiken we voor al onze kleurcoderingen, behalve als we full colour drukken. Dan werken we met CMYK en hebben we het over 'digitaal drukken'. Deze vier letters staan voor Cyan, Magenta, Yellow en Key.

Wanneer krijg ik een voorbeeld met mijn logo?
Sommige producten kan je op onze website zelf ontwerpen. Als het product (nog) niet over een ‘logotool’ beschikt, maken wij een digitaal drukvoorbeeld voor je. Al binnen 4 uur na jouw bestelling. Gewoon gratis.

Wat is het maximum van een bedrukkingsoppervlak?
Bij alle producten op onze website vind je onder het kopje 'Eigenschappen' de bedrukkingsposities.

Ik zoek een specifieke bedrukkingsoptie. Hoe weet ik welk product bij mij past?
Onder 'Kies aantal drukkleuren' staat het maximum aantal te drukken kleuren. We kunnen jouw logo ook omzetten naar minder of andere kleuren. Kom je er niet uit? Bel, chat of mail even.
Is drukwerk in 4 kleuren hetzelfde als full colour?
Nee, dit is niet hetzelfde. Vier kleuren zijn echt vier kleuren. Als een product full colour gedrukt kan worden staat het erbij.

Hoe weet ik zeker dat het product goed bedrukt wordt?
Je ontvangt na je bestelling binnen 4 uur een digitaal drukvoorbeeld. Dit voorbeeld is in de door jou opgegeven kleuren. Zo laten we je zien hoe jouw bedrukking wordt. Wil je weten hoe jouw logo staat op een pen, katoenen tas of een ander product? Vraag dan vrijblijvend een gratis digitaal voorbeeld aan.

Kan ik een bestelling wijzigen of annuleren?
Als je akkoord hebt gegeven op het digitale drukvoorbeeld (deze komt binnen 1 werkdag na jouw bestelling) en de productie is gestart, kan de order niet meer gewijzigd of geannuleerd worden.

Ik ben benieuwd naar de kwaliteit van een product. Kan ik dit testen?
Je kan van elk product een (onbedrukt) sample aanvragen. Gewoon door te bellen of mailen.

Wat is een vectorbestand?
Een vectorbestand is de naam voor een grafische afbeelding die niet verandert in ‘korrels’. Een vector is niet opgebouwd uit pixels, maar uit vectoren. Banen die bestaan uit een begin- en een eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. Dit ‘lijnenspel’ is handig om de juiste verhoudingen binnen de afbeelding aan te duiden. Als je een vectorbestand vergroot, wordt de afstand tussen de banen opnieuw berekend, en aangepast. Hierdoor kan het bestand bijna oneindig vergroot worden, zonder kwaliteit te verliezen.
Tip: Sla een JPG-bestand niet op als een EPS-bestand.
Wat is een pixelbestand?
Een afbeelding die is opgebouwd uit een aantal vierkant gekleurde puntjes. Deze puntjes zijn lastig met het blote oog te zien, totdat je inzoomt. Wanneer 'korreltjes' ontstaan, hangt van de resolutie af. Dat wordt gemeten in dots per inch (dpi). Oftewel het aantal puntjes per 2,54 cm. Pixelbestanden worden vaak gebruikt in de digitale fotografie. Hoe meer pixels, hoe meer diepte jouw foto heeft.

Waar herken je een vectorbestand aan?
Een van de meest voorkomende vectorbestandsindelingen is PDF (Portable Document Format). Deze bestanden zijn te herkennen aan ‘afbeelding.pdf’, de laatste letters van een bestandsnaam. Naast PDF zijn ook EPS (Encapsulated PostScript) en AI (Adobe Illustrator) veelvoorkomende bestandstypen. Let wel: een mus is een vogel, maar niet elke vogel is een mus. Meestal is een vectorbestand een PDF, maar een PDF is niet altijd een vector.

Welke bestanden zijn geschikt?
• Encapsulated PostScript (EPS) of Adobe Illustrator (AI). Om jouw logo scherp te bedrukken hebben we een gevectoriseerd EPS- of AI-bestand nodig.
• Een JPG- of PNG-bestand is niet (direct) geschikt voor drukwerk. Dit is een afbeelding die is opgebouwd uit pixels. Wij kunnen dit bestand voor je omzetten naar het juiste bestandstype. Gewoon gratis!
• Tip: Sla een JPG-bestand niet op als een EPS-bestand. Daardoor wordt jouw bestand een pixelplaatje, geen lijnbestand. Hulp nodig? Laat het ons even weten.
• Deze programma’s kun je gebruiken: Adobe Illustrator, Photoshop, Quark Xpress en InDesign.

Wil je tekst bedrukken?
Zet jouw bestand dan om naar lettercontouren. Als je dit niet doet, kan het zijn dat een ander lettertype zichtbaar wordt bij het openen van het bestand. We adviseren je het lettertypebestand (ttf-bestand) mee te sturen. Kom je er niet helemaal uit? Geen probleem. Vermeld het gewenste lettertype en de PMS-drukkleuren. Dan regelen wij het even voor je.

Nog een aantal feiten:
• Drukkleuren kunnen door de (ondergrond)kleur van het product iets afwijken. Een blauw logo kan er op een gele tas bijvoorbeeld anders uitzien dan op een witte.
• Bij zeefdruk op grovere textielsoorten is de dekking van de kleur niet 100%. Transfer leent zich hier beter voor.
• Sommige tassen kunnen (vaak vanwege de naad) niet goed bedrukt worden. Borduren of transfer is een goed alternatief.

Staat jouw vraag er niet tussen? Bel, chat of mail even, zodat je direct antwoord hebt op al jouw vragen!
Gratis verzending, waar en wanneer het jou uitkomt!
Amsterdam, Parijs of de beursvloer: wij regelen het. Wij tonen het aantal werkdagen levertijd en een concrete leverdatum. Deadline? Een spoedlevering kunnen we vaak nóg een dag eerder leveren.
Gratis logoservice? Natuurlijk!
Gaat er geen belletje rinkelen bij ‘vector-logo’? Geen punt! Ook dat regelen wij. Ben je benieuwd hoe jouw reclame eruit ziet op een product? Vraag dan een digitaal drukvoorbeeld aan.
Luisteren is bij ons vanzelfsprekend.
Wij zijn wél een en al oor. Voor iedere klant. Of je nu vragen hebt over druktechnieken of een aantrekkelijke deal. Bel gerust. Wij helpen jou reclame maken.
TrustedShops Trustmark