Maxilia deelt haar ervaring: De voor- en nadelen van remote werken
Is remote werken ook geschikt voor jouw onderneming?
Is jouw bedrijf door de coronapandemie noodgedwongen overgegaan op remote werk (thuiswerk)? En twijfel je erover om deze trend wél of juist níet voort te zetten nadat de corona-storm is gaan liggen? Begrijpelijk, want je managementstijl en bedrijfscultuur zijn onderdeel van jouw succesformule.
Bij Maxilia maakten we de afweging voor onder andere remote werken al in 2014. Daarom delen wij onze ervaring graag met je, want wij hebben uiteindelijk wél de switch gemaakt naar een nieuwe managementstijl. Wij raakten destijds namelijk geïnspireerd door de SEMCO-methode waarbij de focus ligt op vrijheid én verantwoordelijkheid. Wat dit concreet gezien inhoud? Iedere Maxiliaan heeft persoonlijke jaardoelen waardoor het verantwoordelijkheidsgevoel groot is. Daartegenover staat dat zij de ruimte hebben om onbeperkt verlof op te nemen, te werken wanneer ze dat willen en waar ze dat willen: Op kantoor, thuis of in het buitenland. Eng? Niet echt, want sindsdien boeken we geweldige resultaten en is het stressniveau van onze oprichter Cor én onze Maxilianen aanzienlijk verbeterd!
Wat houdt remote werken precies in?
Bied jij jouw medewerkers de kans tot remote werken, dan betekent dit dat je ze de kans geeft om hun werk niet op kantoor te doen, maar op een locatie naar keuze. Hierin zijn uiteraard verschillende gradaties mogelijk. Zo kun je kiezen voor volledig remote en gedeeltelijk remote, maar ook grenzen stellen aan een bepaalde tijdzone waarin jouw medewerker zich moet bevinden.
Bij Maxilia is die keuze onbegrensd. Wél vinden we het belangrijk dat je iedere dag een aantal uur bereikbaar bent voor je collega's zodat het geen last wordt voor de mensen die er niet voor kiezen om remote te werken. Dat laatste is iets waar veel werkgevers zich zorgen over maken. Want werkt het wel optimaal en schaadt het mijn bedrijf niet op de lange termijn? Een eenduidig antwoord kunnen we hierop niet geven. Maar we kunnen je wel inzicht geven in onze ervaring en die van onze medewerkers.
Onze ervaring met remote werken
Vrijwel al onze medewerkers werken een aantal dagen per week vanuit thuis én vanuit kantoor. Daarom spreken we bij Maxilia vooral van hybride werken. Samenwerken zit namelijk in ons DNA en daarom vinden we het ook belangrijk om elkaar regelmatig in real-life te zien. Daarom geven we onze medewerkers de optie én het vertrouwen om zelf die keuze te maken. Want iedereen is verschillend en er is nooit één enkele oplossing die voor iedereen werkt. Zo besluit er ook wel eens een medewerker om het roer compleet om te gooien en naar het buitenland te gaan. Onze contentspecialist Romy is zo'n persoon: “Ik werk een aantal maanden per jaar vanuit Curaçao en merk dat zowel mijn productiviteit als mijn creativiteit hierdoor een flinke boost krijgen. Daarnaast zorgt de omgeving van zon, zee en strand ervoor dat ik meer geniet van mijn vrije tijd waardoor ik minder behoefte heb aan verlof en meer plezier beleef in mijn werk.”
Bij Maxilia zijn we altijd op zoek naar ondernemend personeel dat 100% betrokken is bij hun werk. Dat klinkt logisch, maar is lastiger dan het lijkt. Want iemand met een ondernemende persoonlijkheid is ook vaker geneigd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging: op zakelijk niveau of op privégebied. Remote werken levert hierin vaak een positieve bijdrage en zorgt ervoor dat je net iets meer te bieden hebt dan een andere werkgever.
Meer productiviteit, minder saamhorigheid
Dat de werk-privé-balans voor veel remote werkers doorslaggevend is zal niet als een verrassing komen. Wat je wellicht niet verwacht is dat je hier als werkgever ook van profiteert, want de productiviteit is hoger, er wordt minder verlof opgenomen en het ziekteverzuim ligt ook stukken lager. Dit is niet iets wat alleen zichtbaar is bij Maxilia, maar wat ook wordt ondersteund door recent onderzoek van de Nederlandse overheid. Zo beoordelen thuiswerkers hun productiviteit met een gemiddelde van een 7,7 tegenover een 6,6 bij kantoorwerk.
Maar er zijn ook knelpunten. Ondanks dat de online-vergadermogelijkheden dit jaar zelfs bijna verdubbeld zijn van 52% naar 94%, hebben deze voornamelijk te maken met het sociale aspect binnen de werkomgeving. Hierbij gaat het vaak om teambuildingactiviteiten en de interactie tussen collega's. Het is dan ook belangrijk om te blijven zoeken naar digitale manieren om de interactie tussen collega's te stimuleren. Bij Maxilia organiseren we een wekelijkse stand-up en een maandelijkse bedrijfsupdate om een gevoel van saamhorigheid te creëren en iedereen op de hoogte te houden van de dagelijkse gang van zaken.