Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld en wordt dagelijks door miljoenen mensen genoten. Helaas zorgt het productieproces van koffie voor veel afval en milieuschade. Gelukkig zijn er manieren om koffieafval te recyclen en zo de negatieve impact op het milieu te verminderen. In deze blog lees je meer over het recyclen van koffie en de voordelen die het biedt voor zowel het milieu als de koffie-industrie. Laten we samen ontdekken hoe we onze geliefde koffie op een duurzame manier kunnen blijven drinken!

koffie tot relatiegeschenk

 

Bekijk de video over relatiegeschenken maken van koffie!

 

Waarom koffiedik inzamelen en recyclen?

Wist je dat maar 1% van de koffieboon in jouw kopje koffie belandt? 99% wordt als afval behandeld en verbrand. Dat is zonde! Koffiedik is rijk aan allerlei ingrediënten en een waardevolle nieuwe grondstof voor producten. Koffiedik is een natuurlijk restproduct dat ontstaat wanneer je een kopje koffiezet. Er zijn meerdere redenen waarom koffiedikinzameling en -recycling de moeite waard is:

 

Milieuvriendelijk: Door koffiedik te recyclen, verminder de hoeveelheid afval dat anders op stortplaatsen terecht komt en het milieu belast. Uit onderzoek is gebleken dat het recyclen van koffiedik 35% minder C02 uitstoot ten opzichte van de C02 uitstoot die er is als het koffiedik wordt verbrand. 

Compost: Koffiedik is rijk aan stikstof en is een uitstekende bodemverbeteraar in compost.

Energiebron: Koffiedik kan ook worden gebruikt als een hernieuwbare energiebron. Door het te verbranden of te vergisten, wordt het omgezet in biobrandstof.

Industrieel: Koffiedik kan je inzetten voor productie van papier, textiel en cosmetica. Hierdoor krijgt koffiedik afval een nieuwe nuttige en waardevolle bestemming.

Promotionele producten: Bedrijven laten hun eigen koffiedik ophalen en recyclen tot hun eigen promotionele producten. Op deze manier is de cirkel rond en heeft een promotioneel product veel meer impact op de ontvanger.

 

 

koffie tot textiel

 

Bekijk de video over koffie maken tot textiel >

 

Hoe wordt koffie gerecycled naar textiel?

Het is mogelijk om koffiedik te recyclen tot textielproducten. De gebruikte koffie wordt omgezet in garen die je gebruikt voor het maken van textiel. Dit proces bestaat uit een aantal stappen:

 

Stap 1: De gebruikte koffiegronden worden verzameld van verschillende bronnen, zoals restaurants, kantoren en ziekenhuizen. 

Stap 2: In water worden de vezels en olie van elkaar gescheiden.

Stap 3: De olie wordt afgevoerd en gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van cosmetica en verzorgingsproducten.

Stap 4: Het residu wordt verwijderd en de vezels worden grondig gewassen om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Het eindresultaat zijn harde korrels.

Stap 5: De koffie korrels worden verhit tot lange dunnen draden en hierdoor vormen garen voor textiel.

Stap 6: Enkel koffie garen zijn niet stevig genoeg om textiel van te maken. Het koffie garen wordt met het garen van gerecycled pet flessen samen gesponnen. Met koffiedik wordt er voor textiel ook drukinkt gemaakt. Hiermee is het mogelijk om het textiel duurzaam te verven. De olie uit koffiedik wordt gebruikt om kleding te verven.

koffie tot zeep

 

Bekijk hier de video over koffie maken tot zeep!

 

Welk effect heeft koffie op de zeep industrie?

Koffie heeft een positief effect op de zeepindustrie. Het wordt gebruikt als een natuurlijk ingrediënt in zeepproducten. Koffie bevat natuurlijke oliën en antioxidanten die helpen om de huid te hydrateren en te voeden. Daarnaast heeft het een licht exfoliërende werking die zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen.

 

Koffiedik wordt gebruikt als een natuurlijk schuurmiddel in zepen en lichaamsreinigers, waardoor de huid zacht en glad aanvoelt. De cafeïne in koffie kan ook helpen om de bloedsomloop te stimuleren en de huid te verstevigen.

 

Daarnaast wordt de geur van koffie gebruikt om een aromatherapeutisch effect te creëren in zeepproducten. De geur van koffie is rustgevend en ontspannend, daarmee helpt het stress en spanning te verminderen.

 

 

koffie tot papier

 

Waarom koffie recyclen naar papier?

Koffie kan worden gerecycled tot papier vanwege de vele voordelen die het biedt voor het milieu en de papierproductie-industrie. Door koffie te recyclen tot papier wordt het afval verminderd dat anders op stortplaatsen terecht komt. Dit vermindert de belasting van het milieu en helpt bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

 

Over het algemeen wordt het CO2-uitstootreductiepotentieel van koffiedik papier geschat op ongeveer 47% in vergelijking met traditioneel papier op basis van houtpulp. Dit komt doordat het papier met 20-40% wordt geproduceerd met koffiedik vezels in plaats van houtpulp. Het gebruik van koffiedik als grondstof voor papierproductie heeft verschillende voordelen:

 

1.Minder afhankelijkheid van houtkap en ontbossing.

2 Minder energie-intensief productieproces.

3.Vermindering van afval en uitstoot van broeikasgassen.

 

 

koffie tot papier

 

Bekijk de video over koffie maken tot granulaat >

 

Welke producten worden gemaakt van koffie granulaat?

Koffiedik wordt gescheiden in de olie en vezels. De koffievezels worden vervolgens gebonden met bio cellulose tot dikke plakken. Deze plakken gaan in een machine die de plakken zo hard aanperst dat er lange dunnen slierten uit de machine komen. En deze slierten worden in stukjes gehakt, ook wel korrels. Deze korrels of granulaat zijn geschikt voor vrijwel elke machine waar normaliter nieuw plastic granulaat in gaat. Je kunt dus heel veel producten maken!

Interessant? Deel dit artikel:
Terug naar blog overzicht
Gratis verzending, waar en wanneer het jou uitkomt!
Amsterdam, Parijs of de beursvloer: wij regelen het. Wij tonen het aantal werkdagen levertijd en een concrete leverdatum. Deadline? Een spoedlevering kunnen we vaak nóg een dag eerder leveren.
Gratis logoservice? Natuurlijk!
Gaat er geen belletje rinkelen bij ‘vector-logo’? Geen punt! Ook dat regelen wij. Ben je benieuwd hoe jouw reclame eruit ziet op een product? Vraag dan een digitaal drukvoorbeeld aan.
Luisteren is bij ons vanzelfsprekend.
Wij zijn wél een en al oor. Voor iedere klant. Of je nu vragen hebt over druktechnieken of een aantrekkelijke deal. Bel gerust. Wij helpen jou reclame maken.
TrustedShops Trustmark