Alles over draadloos opladen: deel 1
In de trein, de auto of in een collegezaal. Jouw telefoon draadloos opladen kan werkelijk overal. Sterker nog: sinds 2017 worden er nagenoeg geen telefoons, zowel iOS als Android, verkocht zonder deze functie. Wereldwijd. Geen gedoe meer met laadkabeltjes. Of het gebrek aan. Handig, toch? In dit blog vertellen we je hoe het werkt.

Wat houdt draadloos opladen precies in?
Draadloos opladen is het overbrengen van vermogen door elektromagnetische inductie. Oftewel magnetisme ‘maken’ met elektriciteit. Bij ‘traditioneel opladen’ wordt energie via kabels geleid. Dat is bij draadloos opladen niet het geval. Draadloze laders ontvangen hun vermogen van een elektromagnetisch veld. Het enige wat je nodig hebt is een laadstation en een telefoon die geschikt is voor draadloos opladen.
Hoe werkt het?
We leggen het je uit aan de hand van de linker afbeelding bovenaan de pagina.
1. De netspanning wordt omgezet in hoogfrequente wisselstroom.
2. Deze wisselstroom wordt door het zendercircuit verzonden naar de zenderspoel.
3. De wisselstroom creëert binnenin de zenderspoel een magnetisch veld dat tot aan de ontvangerspoel (alleen binnen een gespecificeerde afstand) loopt.
4. Dit magnetische veld genereert stroom binnen de ontvangstspoel van het apparaat.
5. De stroomtoevoer binnen de ontvangstspoel wordt omgezet in gelijkstroom. Dat loopt vervolgens door de zogeheten ontvangercircuit, waardoor de batterij van het apparaat wordt opgeladen.
Zo, dat is snel! Razendsnel laden vs. regulier laden:
Het zal je niet verbazen: er zijn verschillende soorten laders op de markt. Maar waarin verschillen deze nu precies? De output. Dit wordt aangegeven in ‘W’, ook wel Watt. De eenheid van vermogen. De gemeenschappelijke draadloze outputs zijn: 5W, 10W en 15W. De meeste mobiele apparaten ondersteunen 5W opladen.
Nóg sneller?
Gaat het je niet snel genoeg? Voeg extra laadspoelen toe in een lader. Daardoor gaat het laden van jouw mobiele apparaat nóg sneller. Hoe dat komt? Er is meer laadgebied, waardoor de lader de inductie moeiteloos geleidt. Eenvoudig én efficiënt.
Waarop moet je letten bij draadloos opladen? Wij geven je 8 tips:
1. Overladen: Deze beveiliging zorgt ervoor dat jouw apparaat alleen wordt opgeladen wanneer het apparaat energie vraagt. Wanneer de batterij volledig opgeladen is, stopt de lader onmiddellijk met opladen. Dit gaat automatisch.
2. Overspanningsbeveiliging: Deze functie zorgt ervoor dat jouw apparaat alleen zijn optimale laadstroom ontvangt. Bij een stroomstoot of zelfs blikseminslag zorgt de bescherming ervoor dat jij en jouw mobiele apparaat veilig blijven.
3. Kortsluiting: Sommige laders schakelen jouw mobiele apparaat direct uit wanneer er kortsluiting ontstaat. Handig hè? Zo hoef jij je geen zorgen te maken als het dondert en bliksemt.
Draadloos opladen is het overbrengen van vermogen door elektromagnetische inductie. Oftewel magnetisme ‘maken’ met elektriciteit.

4. Slechte kwaliteit: De nieuwste draadloze laders zijn voorzien van FOD. Dat is de afkorting voor Foreign Object Detectie. Dit zorgt ervoor dat de draadloze lader jouw mobiele apparaat oplaadt. Alléén jouw mobiele apparaat, en geen andere apparaten.
Het voordeel? Laders van slechte kwaliteit zijn niet in staat om andere metalen voorwerpen, zoals pennen of munten, te herkennen. Dit kan leiden tot permanente schade aan de draadloze laders, het object en jezelf.
5. Temperatuurregeling: Moderne draadloze laders hebben een ingebouwde temperatuurregelaar die ervoor zorgt dat het apparaat niet oververhit raakt tijdens het opladen.
6. A-kwaliteit: Laders die voldoen aan de nieuwste eisen bestaan uit onderdelen van A-kwaliteit. De behuizing is gemaakt van ongebruikt materiaal, zodat ze aan alle Europese normen voldoen. Het moederbord is ontworpen om probleemloos en zorgeloos draadloos opladen te garanderen. Deze laders hebben niet alleen een betere kwaliteit en bieden meer veiligheid, maar ze gaan ook langer mee.
7. Officiële instituten: De nieuwste draadloze laders worden getest door officiële instituten voor CE en voldoen daarom aan de strenge regelgeving binnen de EU. Daarnaast wordt gecontroleerd of ze volgens de ROHS-verordening zijn gemaakt, om te voorkomen dat producten met een hoog gehalte aan chemicaliën de EU binnenkomen.
8. Stand-bystroom: De nieuwste draadloze laders hebben, wanneer ze niet in gebruik zijn, een laag stroomverbruik (maximaal 0,3W) . Ze gaan op de standy-bystroom. Laders van lage kwaliteit verbruiken twee keer zoveel energie als ze niet in gebruik zijn. Dat is niet alleen schadelijk voor jouw energierekening, maar ook voor het milieu.
Let op: een telefoonhoesje kan effect hebben op het draadloos opladen. Het is daarom verstandig om jouw hoesje er even af te halen.
Draadloos opladen wordt ondersteund door vrijwel alle telefoons die die sinds 2017 over de toonbank gaan. Inclusief de nieuwste generatie iPhones. Zowel Apple als Android-telefoons gebruiken dezelfde standaard voor draadloos opladen.